Är Mässling en armodssjukdom?

tl;dr: Nej

Man stöter ibland på missuppfattningen att Mässling är en armodssjukdom som försvann i och med bättre hygien och levnadsstandard. Inget kunde vara mera fel. Medan sjukdomar som tyfus och kolera sprids via smuts och avföring så sprids mässlingen luftburet, via aerosoler och denna spridning är mycket effektiv. Faktum är att Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomar vi känner. Mässling är så smittsamt att om en person är infekterad blir 90% av alla i dess närhet smittade. Vidare kan mässlingsviruset leva kvar i två timmar i luften efter att en person lämnat ett rum. Många importfall av smitta har blivit smittade på ställen som flygplatser eller nöjesparker.

I en population som saknar skydd så kan man räkna med att ALLA får mässling. Det finns inget fog för att anta att Mässling skulle försvinna av sig själv även om det finns de som med olika typer av manipulerade grafer försöker påstå detta.

Vad som däremot hänt, förutom vaccination då, är att vi blivit så mycket bättre på att behandla olika följdsjukdomar. Att man såg sjunkande dödstal i mässling redan före vaccinationerna infördes beror på flera saker:

  • De sanitära förhållandena blev allt bättre, vilket gav allt färre bakteriella följdinfektioner
  • Vi fick tillgång till antibiotika, vilket radikalt förbättrade möjligheterna att behandla t ex bakteriell lunginflammation som är en vanlig komplikation till mässling.
  • Sjukvården blev överhuvudtaget mycket bättre och mer allmänt tillgänglig vilket ytterligare minskade antalet som dog i mässlingskomplikationer eftersom de fick adekvat vård.

Slutsatsen är att det inte finns något som talar för att Mässling skulle ha försvunnit av sig själv om vi inte börjat vaccinera. Det finns inget som talar för att det skedde några dramatiska ändringar i svenskars hygien på 1980-talet som annars kunde förklara att mässlingsfallen försvann.

Förhållandet mellan dödlighet i mässling och näringsstatus har undersökts av Peter Aaby och han kommer till slutsatsen:

In the epidemic described below, nutritional status did
not affect the outcome of measles

https://academic.oup.com/jid/article-abstract/147/4/693/900897

The mortality from measles was studied in an urban area of Guinea-Bissau one year before and five years after the introduction of a vaccination programme. The years after the introduction of immunisation saw a decline in mortality among unvaccinated children with measles. This decline occurred despite a lower age at infection and an increasing prevalence of malnourished children. State of nutrition (weight for age) did not affect the outcome of measles infection. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2545704/

Kommentera gärna, men håll en saklig ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s