Dr Peter McCulloughs felaktiga påståenden om vaccin.

I en video som distribuerats av AAPS hävdar denne läkare att det är onödigt att vaccinera mot Covid 19, utan att man i stället bör låta alla få sjukdomen för att sedan behandla dem. Vilka är AAPS och vem är denne Peter Mc Cullough?

Vilka är AAPS?

AAPS, Association of American Physicians and Surgeons skall inte förväxlas med Association of American Physicians eller American Association of Physician Specialists. AAPS är en liten organisation med ca 200 medlemmar på den yttersta högerkanten och har flera gånger framfört påståenden som helt enkelt inte stämmer, man har exempelvis påstått att HIV inte orsakar AIDS, att homosexualitet förkortar livet eller att abort orsakar bröstcancer. Man är vidare emot HPV vaccination eftersom man tror att detta gör flickor promiskuösa.

Vem är Peter McCullough?

Peter McCullough är en amerikansk hjärtläkare. Han har figurerat i Fox News och andra Trumpvänliga sammanhang och har bland annat propagerat för behandling med Hydroxyklokinin.

Vad påstår denne Peter McCullough?

I videon framför Peter McCullough ett antal ganska häpnadsväckande påståenden.

1. Friska människor under 50 behöver inte vaccinera sig – FALSKT

Faktum är att även helt friska människor under 50 kan bli ordentligt sjuka av Covid dessutom så skulle det inte stoppa smittan från att cirkulera om vi bara vaccinerade äldre och riskgrupper.

This would not be effective if only people over 50 years old received the vaccine. That is less than half the population, and “under these conditions, we will never slow down the circulation of the virus.

https://clinicalmetagenomics.org/teams/bruno-lina/

Detta säger Bruno Lina, professor i virologi vid universitetet i Lyon.

2. De som haft Covid är immuna för livet – FALSKT

Detta är det av McCulloughs påståenden som är enklast att motbevisa. Vi vet redan att genomgången sjukdom inte ger fullständig och bestående immunitet. Denna artikel i BMJ berättar mera. Hade McCullough sagt detta för ett år sedan hade han kanske varit ursäktad, men då har säger det nu måste vi konstatera att han antingen är dåligt påläst eller ljuger.

3. Symptomfria sprider inte Covid – FALSKT

Så är säger Fuijan Song som publicerat en studie om spridning av Covid:

It is misleading/incorrect/wrong to conclude that ‘all asymptomatic’ individuals infected with Covid-19 are not infectious, based on the results of the paper.

https://factcheck.afp.com/us-cardiologist-makes-false-claims-about-covid-19-vaccination

4. Vaccinerade bär mera virus än ovaccinerade – FALSKT

I ett blogginlägg som även okritiskt har spridits av Ann-Cathrin Engwall påstår McCullough följande:

Detta stämmer inte alls. Om man läser själva studien, i preprint, så framgår de att det är de som smittats av deltavarianten som är mera smittsamma. Du kan läsa hela studien här: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3897733

Engwall medger att hon inte ens läst studien och kommer sedan med ett litet märkligt påstående.

Från Facebook

Hennes diskussion om ”anrikning” förstår jag inte alls. Vilka mutationer som blir framgångsrika är de som är bäst på att sprida sig och föröka sig. Dvs de som är bäst på att undvika kroppens immunförsvar. Här har det ingen betydelse om denna immunitet förvärvats genom sjukdom eller genom vaccination. Den främsta drivande faktorn för mutationer är hur spridd sjukdomen är. Minskar vi spridningen så minskar vi antalet mutationer.

Efter att detta skrevs har Engwall ändrat sitt inlägg på Facebook och raderat de kommentarer där felet påpekades, inkluderande hennes svar här ovan.

Viktigt är även att notera att de mutationer vi ser nu, exempelvis Delta som är mera smittsam och ger allvarligare sjukdom, alla uppstod i en ovaccinerad befolkning. Jag har inte sett Engwall försöka förklara det.

Kommentera gärna, men håll en saklig ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s