Är Covid-19 farligare än influensa?

tl;dr

Vad vi vet i dag så är Covid-19 smittsammare än vanlig influensa. Dödligheten är större och risken för långvariga följdsjukdomar är större.

Photo by August de Richelieu on Pexels.com

Bakgrund

Det florerar en missuppfattning på sociala medier att Covid-19 inte skulle vara farligare än en vanlig influensa. Missuppfattningen verkar härstamma från vad Michael Ryan sade i ett möte hos WHO 2020-10-05, att ca 10% av jordens befolkning skulle ha kunna blivit infekterad med Convid-19. Baserat på detta hävdar man att WHO ”medgivit” att Covid-19 inte skulle vara farligare än vanlig influensa.

Baserat på detta har man sedan räknat ut en IFR (Infection Fatality Rate) baserat på ca 1 miljon döda, dividerat med 10% av jordens befolkning. Problemet är att antagandet om 10% är det högsta värdet i en gaffel, vilket Ryan förtydligade några dagar senare.

[W]hat I was actually trying to communicate was that the vast majority of human beings on this planet remain susceptible to the virus. I believe what I said was that many studies had demonstrated that 10% or less of people had been infected, although that was very variable with some slum areas, high-risk populations like health workers being much higher.

Vi vet helt enkelt inte hur många som smittats och även om man då räknar fram en IFT om 0,14% så är det betydligt högre än vad man anser att vanlig influensa har (0,04%). De senaste beräkningarna för IFR är 0,68%, eller ca 10 gånger högre än influensa.

Springer [NATURE] Age-specific mortality and immunity patterns of SARS-CoV-2, O’Driscoll et al

Problemet är att när man räknar fram IFR så måste man exkludera de som senast smittats, annars blir resultaten missvisande. Därför räknas alltid IFR retrospektivt, när man hal komplett data över insjuknade och eventuella dödsfall för perioden.

Följande artikel har en längre förklaring och även källhänvisningar.

Kommentera gärna, men håll en saklig ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s