Hävdade CDC att rökning var ofarligt år 1958?

Nedanstående meme brukar dyka upp i diskussioner kring mediciner och liknande. Avsikten är givetvis att påskina att CDC inte är att lita på, men är det hela sant? Påstod verkligen CDC att rökning var ofarligt år 1958?

CDCSmoke_2016-05-08_21-45-50

Så vitt jag kan se finns ingen hållbar källa till påståendet. Faktum är att man började misstänka att tobak var skadligt redan i slutet på 1800-talet. Redan 1898 föreslog en medicine studerande i Würzburg, vid namn Hermann Rottmann, att tobaksdamm kunde vara orsaken till den höga cancerfrekvensen hos arbetarna i tobaksfabrikerna.

År 1939 publicerade Franz Hermann Müller vid sjukhuset i Köln en studie som visade en klar korrelation mellan rökning och lungcancer. År 1943 bekräftades hans studie av en ännu mera ambitiös studie av  Eberhard Schairer och Eric Schöniger vid Universitetet i Jena.

År 1950 publicerades tre studier i USA som alla påvisade ett samband mellan rökning och lungcancer, men det skulle dröja ända till 1964 innan Surgeon General i USA skulle avge det första, officiella uttalandet om rökning. Det var baserat på över 7000 studier och konstaterade att rökning är:

 • Orsaken till lung och strupcancer hos män
 • En trolig orsak till lungcancer hos kvinnor
 • Den viktigaste orsaken till kronisk bronkit.

Så, vad betyder detta för vårt märkliga uttalade om CDC? År 1958 var man helt på det klara med att rökning orsakar cancer. Ett annat faktum är att år 1958 sysslade inte CDC med tobak. Man sysslade med smittosamma sjukdomar.

Summa summarum: Det finns inte något uttalande från CDC enligt ovan. Faktum är att år 1958 fanns inte ens namnet ”Center for Disease Control”, det namnet kom först 1970. År 1958 var namnet ”Communicable Disease Center”. Förkortningen var dock densamma av skäl som förklaras här.

Om någon har information som motsäger det, eller en hållbar källa till det påstådda uttalandet, så tar jag gärna emot den.

 

1 tanke på “Hävdade CDC att rökning var ofarligt år 1958?

 1. Hej. Jag står på din sida. 🙂 Därför vill jag bara påpeka att jag kanske tycker att ”år 1958 fanns inte ens CDC” är ett i bästa fall onödigt och i värsta fall felaktigt argument som inte behövs för att framhäva din poäng.

  Enligt Wikipedia (ja, jag vet, inte världens bästa källa…) så benämns CDC just CDC ända från starten 1946 när man läser historiken. Och detta kan ju vara för att spara plats i artikeln (eftersom Communicable Disease Center och Centers for Disease Control and Prevention båda kan förkortas CDC.

  Men i artikeln står också följande: ”However, Congress directed that the initialism CDC be retained because of its name recognition.”

  I källan till detta (http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/00017924.htm) kan man läsa: ”In 1970, CDC was renamed the Center for Disease Control” samt ”In enacting this change, Congress also specified that the agency continue to use the acronym ‘CDC'”, det senare dock om namnändringen 1992, men jag misstänker starkt att man använt CDC redan från starten.

  Jag föreslår därför att du tar bort det stycket, eftersom det som sagt inte behövs som argument för din sak.

  När du gjort det kan du ta bort den här kommentaren. 🙂

  Mvh

  /Andreas, anti-kvacksalvare

Kommentera gärna, men håll en saklig ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s