Nobelpriset år 2015 och Traditionell Kinesisk Medicin

Det har knappast undgått någon att en av mottagarna av årets kemipris var Youyou Tu för upptäckten av Artemisinin, verksamt mot Malaria.

Som väntat hoppar nu förespråkare för TCM fram ur varje buske och hojtar: ”Vi hade rätt!” De anser att årets Nobelpris visar att TCM fungerar. Inget kunde vara längre från sanningen.

Vad Artemisinin visar är i stället hur vetenskapen farmakologi, rätt tillämpad, kan ge oss nya läkemedel. TCM å andra sidan är så långt från modern vetenskap man kan komma. Visst, vissa örter med farmakologiska egenskaper förekommer inom TCM, men de har man hittat av en slump, inte som resultat av vetenskapligt arbete. Tu beskriver själv arbetet så här:

During the first stage of our work, we investigated more than 2,000 Chinese herb preparations and identified 640 hits that had possible antimalarial activities. More than 380 extracts obtained from ~200 Chinese herbs were evaluated against a mouse model of malaria. However, progress was not smooth, and no significant results emerged easily.

Det är visserligen sant att växterna valdes ut, baserat på böcker om TCM, men det som sedan följde var en rigorös serie studier för att isolera det verksamma ämnet, följt av tillämpad kemi för att förstärka det. Vidare måste man försäkra sig om att ämnet verkligen fungerade och framförallt att det var säkert.

Således. Vetenskap, inte tro!

Kommentera gärna, men håll en saklig ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s