Ung pojke skadad av ”naturopat”

För de som inte är så insatta så är termen ”naturopat” en samlingsbenämning för olika typer av ”alternativmedicinare” som ofta använder örtläkemedel, homeopati och liknande.

På Science Based Medicine finns en ny och skrämmande artikel: A “Natural Cure” for Eczema Leaves a Young Child in Agony…..

För att kort sammanfatta vad den handlar om så är det en tidigare frisk pojke, förutom att han hade exem, vars föräldrar sökte läkarhjälp då hans hälsotillstånd snabbt förvärrades. Han klagade på värk i benen och kunde nästan inte stöda på dem. Vidare var han ovanligt trött och hängig och hade så torra läppar att de sprack och blödde.

Man misstänkte först cancer och gjorde allehanda undersökningar som dock inte visade på någon sådan. Däremot kunde man konstatera förhöjda nivåer av kalcium i blodet och detta behandlades med mediciner. Dock kunde man inte hitta den underliggande orsaken, tills…..

Efter ett tag kläckte föräldrarna ur sig att de sökt hjälp hos en ”alternativmedicinare” för pojkens exem. Denne hade föreskrivit ett antal verkningslösa och potentiellt farliga medel, bland annat A-vitamin i dosen 39,000 IU. Pojken hade således akut A-vitaminförgiftning.

Det luriga i detta är att det knappast är det första en läkare skulle misstänka. Det är mycket svårt att få i sig för mycket A-vitamin, såvida man inte enbart äter isbjörnslever… Ingen riktig läkare skulle heller förskriva så vansinniga nivåer, även om patienten skulle ha brist på A-vitamin, eller hur?

Frågan man ställer sig är: Hur många som till slut söker hjälp inom vården får inte adekvat hjälp eftersom de eller deras föräldrar skäms för att tala om att de gått till en kvacksalvare och därigenom utelämnar viktiga fakta för läkaren?

Kommentera gärna, men håll en saklig ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s