Fritt fram för Homeopati i vården?

Många sajter, bla Arcanumskolan och vår systersajt Dagens Homeopati hävdar att HFD nu gett klartecken för Homeopati i vården.

I flera artiklar påstår man att att HFD skulle slagit fast att Homeopati får användas inom Svensk sjukvård. Detta är felaktigt. Vad domslutet gäller (6634-10) är att Socialstyrelsen vidtagit disciplinåtgärder mot en läkare för ett antal försummelser. Bland annat har läkarens journalföring varit bristfällig och han har dessutom ordinerat Homeopatiska läkemedel som komplement till konventionell medicinsk behandling. Socialstyrelsens ståndpunkt var att läkarens agerande inneburit fara för patienten.

Det HFD finner i sitt domslut är att läkarens journalföring innehållit allvarliga brister. Däremot finner HFD inte det styrkt att läkaren ”gjort sig skyldig till medicinska misstag i form av tvivelaktiga diagnoser eller underlåtenhet att föranstalta om skolmedicinsk behandling i den utsträckning som varit påkallad”.

Den specifika Homeopatiska behandlingen anser HFD vara ”ofarlig” (verkningslös) och eftersom den skett som komplement till en adekvat traditionell medicinsk behandling har inte det förelegat en risk för patientens liv och hälsa.

Domen behandlar bara detta specifika fall och säger inget om systematisk användning av Homeopatiska medel. Homeopaterna drar således litet väl långa växlar på detta domslut.

Kommentera gärna, men håll en saklig ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s