Den svenska homeopatiskandalen

piller 1

Den femte maj, 1954 brändes 20 ton homeopatika på Lövsta sopstation, i Hässelby. Det var frågan om sockerpiller, homeopatisk litteratur och annat som beslagtagits vid en av de största kvacksalveriutredningarna i Sverige. Hela processen tog nästan 4 år och kostade över 300.000 kronor i den tidens penningvärde. Den direkta effekten av denna juridiska process var den Kvacksalverilagstiftning som gäller än i dag i Sverige. Vad var då bakgrunden till detta?

De åtalade var ett antal personer bakom företagen Drogon Ab, Pharma-drog Ab och St Eriks Droghandel, bland annat den dåvarande ordföranden för de Svenska homeopaternas riksförbund, vars huvuduppgift varit att propagera för företagens produkter, mot en procent på försäljningen.

Pillren som företagen sålde var rena sockerpiller som köptes in från sötsaksindustrin. Dessa försågs sedan med fantasifulla etiketter och såldes vidare som homeopatiska läkemedel. Alla förpackningar innehöll samma sockerpiller och anmärkningsvärt var att ingen praktiserande homeopat upptäckte bedrägeriet som hann pågå i många år. Det var i stället avundsjuka konkurrenter som satte polisen på spåren. Efteråt har man från homeopathåll hävdat att man haft misstankar och framfört klagomål, men några belägg för det har aldrig presenterats.

Vid rättegångarna hävdade de åtalade att de inte begått något fel då ”alla ändå vet att homeopatika bara är sockerpiller”. Rätten godtog inte det argumentet utan ansåg att de avsiktligen vilselett köparna. Att de dessutom utnyttjat sjuka människors utsatthet ansågs vara en försvårande omständighet. Samtliga dömdes till kännbara fängelsestraff och avtjänade verkligen dessa, med undantag av ordföranden i Svenska homeopaternas riksförbund, som på oklara grunder benådades av justitieminister Herman Zetterberg.

Vad har nu detta, som hände för 60 år sedan att göra med Homeopatin i dag, kan man fråga sig? Jo, fusket inom Homeopatin var utbrett då och situationen är inte bättre i dag.

I augusti 2012 gjorde Amerikanska FDA en kontroll hos Nelsons, en känd, brittisk tillverkare av Homeopatiska medel. Rapporten är en skrämmande läsning (FDA varningsbrev WL: 320-12-022) och den resulterade i att samtliga produkter från Nelsons sattes på FDAs ”röda lista” över produkter som inte får importeras till USA. Inspektörerna från FDA hittade bland annat glassplitter i produkter och fann vidare att innehållet i förpackningarna varierade från gång till gång, samt även inom en och samma förpackning, så att vissa tabletter helt saknade aktiva ingredienser, andra hade mångdubbel dos. I vissa fall hamnade fel etikett på fel flaska. Trots detta fortsätter man sälja produkter från Nelsons i andra länder. Det finns således all orsak att se upp med Homeopatiska preparat.

Källa: C-O Bernhardsson: ”Brottets Krönika”, sid 380-388 samt FDA (www.fda.gov)

1 tanke på “Den svenska homeopatiskandalen

  1. Pingback: Den stora homeopati-skandalen – Vetenskap och Folkbildning

Kommentera gärna, men håll en saklig ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s