Tandkräm med aktivt kol?

Att borsta tänderna med aktivt kol är något som förespråkas av vissa kändisar och produkter för det ändamålet marknadsförs på sociala medier. Vad säger vetenskapen?

teeth_by_david_shankbone

(Credits: By I, DavidShankbone, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2319908)

 

Ingen hävdar att aktivt kol är farligt i sig, men det finns ändå skäl att vara försiktig. De studie på tandkrämer med aktivt kol som finns säger inte så mycket och The American Dental Association konstaterar att det saknas stöd för både säkerhet och effekt. Köper du dessutom via sociala medier vet du inte vad du får. Rent generellt så ser jag två problem med dessa tandkrämer.

Ingen fluor

Många av dessa tandkrämer saknar fluor. Man har fallit för naturlighetstrenden och likt General Ripper i filmen Dr Strangelove, tror man att fluor är farligt. Det är det i och för sig, i fel mängder, men faktum är att fluor i tandkräm är bra. Det ger bättre tandhälsa. Tror ni inte? Läs vad Cochrane säger! Eller denna svenska studie.

dr-_strangelove_-_ripper_and_mandrake

Det påstås ibland att fluor skulle göra personer dummare. De studier som anses visa detta är baserade på mycket högre intag av fluor än vad som är vanligt i Norden. Det är fortfarande möjligt att fluor kan ha en inverkan på det centrala nervsystemet, men det måste då vara frågan om mycket högre nivåer än vad man normalt får i sig. Man skall dock vara försiktig med små barn och tandkräm eftersom de kan svälja tandkrämen, vilket vuxna normalt inte gör.

Författarna av den svenska studien ovan sammanfattar det så här:

Som väntat finner forskarna att tandhälsan är bättre för de som har bott i områden med högre fluoridhalt. Däremot finns inte något stöd för att fluoridhalterna har negativ effekt på intelligens, mätt som mäns kognitiva förmåga vid mönstringen, eller på skolresultat mätt som resultatet på nationella provet i matematik i årskurs nio.

 

Sliter på emaljen

Aktivt kol är ett slipmedel. Det sliter på tänderna och det faktum att det är alldeles svart gör att man kanske borstar litet extra noga vilket ökar slitaget. Exakt hur mycket kolet sliter beror på en massa faktorer. Fråga tillverkaren om de låtit göra de standardiserade tester (RDA och ADA) som finns för att mäta hur mycket produkten sliter på emaljen.

Enligt en studie publicerad i Journal of Physics så leder borstning med aktivt kol till att ytan blir ojämnare, vilket kan leda till kariesangrepp. De rekommenderar tillskott av fluor för att kompensera. Litet ironiskt eftersom många av dessa tandkrämer marknadsförs som ”fluorfria”, som om det vore något bra?

The research concluded that there were increasing surface roughness values of tooth surfaces after the use of toothpaste containing charcoal.

Missfärgar

Kolpartiklar kan tränga in in sprickor, exempelvis vid fyllningar och leda till missfärgningar som kan vara svåra att åtgärda.

Min rekommendation

Var skeptisk. Prata med din tandläkare före du testar.

Texten ovan baserar sig delvis på en text från det Brittiska Farmaceutförbundet samt Oral Health Foundation.

2 tankar på “Tandkräm med aktivt kol?

  • Ja. Bäste anonyme skribent. Vi har rätt bra koll på vad vi skriver. Det kan man däremot inte säga om den artikel du länkar till. Det är en undemålig artikel, en insändare, baserat på en studie, skriven av samma författare. Varför inte hänvisa till forskning från Sverige? Sedan är det så att redan Paracelsus konstaterade att det inte finns någon som entydigt är gift eller ofarligt. All beror på dosen. Fluor, i de mängder som förekommer i tandkräm eller i dricksvatten är ofarligt.

   Faktum är att författarna till insändaren (inte en studie) av Granjean et al, själv skriver:

   ”We agree with Feldman that fluoride is important for children’s oral health. However, the fact that a trace element has beneficial effects at low doses in specific tissues does not negate the possibility that neurotoxicity might also be occurring, especially at increased levels of exposure.”

   Dosen, igen dosen

   Läs gärna: https://www.ifau.se/globalassets/pdf/se/2017/r-2017-20-effekterna-av-fluorid-i-dricksvattnet.pdf

   ”Vi har i denna rapport undersökt effekterna av fluorid i dricksvattnet på utfall som har med kognitiv utveckling att göra, samt på långsiktiga arbetsmarknadsutfall. Vi finner inga relevanta effekter på kognitiv förmåga eller på matematikresultat. Däremot finner vi positiva effekter på tandhälsa och inkomst, vilket kan tyda på att en förbättrad tandhälsa är en positiv faktor på arbetsmarknaden”

   Föga förvånande eftersom just tandhälsan har en stor inverkan på individens hälsa.

Kommentera gärna, men håll en saklig ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s