Kan man inte stämma en tillverkare av läkemedel?

När man ser vad som skrivs på sociala medier om vaccin och mediciner så dyker påståendet upp att exempelvis vaccintillverkare skulle ha immunitet och i princip inte ha något juridiskt ansvar för sina produkter. Så är inte fallet och jag skall försöka reda ut begreppen nedan. Missförståndet verkar bottna i två olika saker.

Vaccine Court i USA

National Vaccine Injury Compensation Program i USA grundades 1986 och är i princip en speciell domstol, med lägre beviskrav än vad som normalt gäller. Det är således lättare att få ersättning i denna än i en vanlig rättegång. Reglerna är sådana att fall måste gå via denna instans först. Om man fått avslag kan man välja att starta en vanlig juridisk process.

Socialstyrelsens upphandling av Pandemrix

I avtalet sägs att säljaren GSK skall hållas skadeslös, men det innebär inte att man inte kan stämma GSK. Det betyder endast att i det fall att GSK förlorar och blir skadeståndsskyldiga, så betalar Socialstyrelsen och inte GSK skadeståndet. GSK har således regressrätt visavi Socialstyrelsen. Detta gäller enbart den upphandlingen.

Slutsats

Uppfattningen att vaccintillverkare skulle ha ”frisedel” baserar sig på en missuppfattning av rättsläget.

 

1 tanke på “Kan man inte stämma en tillverkare av läkemedel?

  1. Pingback: Ersättningar för vaccinskador i USA | dagens kvacksalveri

Kommentera gärna, men håll en saklig ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s