Vad sade egentligen Bertrand Russell om vacciner?

Tro inte allt du läser på Internet – Benjamin Franklin

Bertrand Russell är obestridligen en av 1900-talets mest betydande matematiker och filosofer. Förutom det var han en flyhänt och produktiv skribent, men ett lätt-tillgängligt språk och en god nypa humor. Bland citat som tillskrivs honom finns följande:

”When the conspirators get ready to take over the United States they will use fluoridated water and vaccines to change people’s attitudes and loyalties and make them docile, apathetic, unconcerned and groggy. According to their own writings and the means they have already confessedly employed, the conspirators have deliberately planned and developed methods to mentally deteriorate, morally debase, and completely enslave the masses. They will prepare vaccines containing drugs that will completely change people. Secret Communist plans for conquering America were adopted in 1914 and published in 1953. These plans called for compulsory vaccination with vaccines containing change agent drugs. They also plan on using disease germs, fluoridation and vaccinations to weaken the people and reduce the population.

Citatet sägs vara från sidan 103 i boken ”The Impact of Science on Society” – Ett antal föreläsningsmanus som gavs ut i bokform 1952 (finns även i svensk översättning, från samma år).

Russell_Cover

Då jag såg detta citat första gången anade jag direkt oråd. Texten kändes inte som äkta Russell, så jag beslöt att forska vidare. Hittade även en svensk översättning på sidan ”vaccinfaran” och kunde genast konstatera ett antal underligheter:

Jag noterade att de ändrat ”1953” i originaltexten till ”1950”, vilket är åt rätt håll. Russell kunde ju inte gärna skriva i förfluten form år 1952 eller tidigare om händelser 1953. En annan intressant sak är att de anger sidhänvisning till 103-104 och kapitel ”Bakteriologiskt krig, Befolkning och Världsregering”. Det verkliga namnet på kapitlet är ”Can a scientific society be stable?”. De påstår vidare att citatet är från den engelska utgåvan (London 1952), men det stämmer inte heller. Stycket som börjar ”Jag låtsas inte att födelsekontroll..”, i skärmdumpen nedan, finns på sidan 127-128 i den Engelska upplagan. Däremot finns det på sidan 103-104 i den Amerikanska. Orsaken är att de två upplagorna har olika pappersformat. Hela texten från den Amerikanska upplagan kan du för övrigt hitta här i textform eller här som PDF.

Vaxfaran1_2016-04-05_17-28-27Vaxfaran2_2016-04-05_17-28-59

Således. Texten ovan om födelsekontroll är otvetydigt Russells egen. Den finns i alla versioner jag kontrollerat, även i den Svenska översättningen. Exemplet nedan är från den riktiga London-utgåvan:

p127_DSC_0084p128_DSC_0083

Däremot får man leta förgäves efter texten ”When the conspirators get ready to take over the United States”/”“När konspiratörerna är redo att ta över makten i Förenta staterna”. Den  existerar helt enkelt inte. Den är ett falsarium. Frågan är av vem och hur gammalt falsariet är?

När jag spårade det falska citatet bakåt i tiden kunde jag konstatera att det dök upp för första gången den första februari 2000 och då samtidigt på tre antisemitiska hatsajter, bland dem ”Radio Islam”, sedan var det tyst i över 10 år, innan citatet började spridas vidare, då som en del av ett antisemitiskt dokument vid namn ”1000 Quotes By and About Jews”. Syftet med detta perfida dokument är att bevisa existensen av en global sammansvärjning av Judar. Av någon anledning är just antivaccinationsrörelsen, speciellt i USA,  mycket starkt anstruken av antisemitism.

En av personerna bakom den svenska sajten ”vaccinationsfaran” påstår att texten översatts ”av en bekant” som haft tillgång till boken. Detta är uppenbart osant. Här är min alternativa förklaring:

Någon av personerna bakom ”vaccinationsfaran” har hittat citatet på någon av de antisemitiska hatsajter där de inhämtar sin inspiration och valt att översätta direkt, utan att närmare kolla källan.

Russell_DSC_0086

 

1 tanke på “Vad sade egentligen Bertrand Russell om vacciner?

  1. Pingback: The inflammatory Russell quote | dagens kvacksalveri

Kommentera gärna, men håll en saklig ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s