Media, vetenskapen och osäkerheten

800px-heidelberger-life-science-lab-1

Vetenskapen har inte alla svaren. Vetenskapen var aldrig utgett sig för att ha alla svaren. De som påstår det är okunniga. Vad som däremot är sant är att Vetenskapen ger oss en metod att finna svar.

Det är visserligen sant att all kunskap är, som man säger, transient. Vetenskapen säger sig inte sitta inne med den absoluta sanningen. Man måste hela tiden värdera kunskap och sanningar i ljuset av nya upptäckter. Vi har luckor i vår kunskap, men det betyder inte att man kan fylla dessa luckor med godtyckligt hittepå. Att man nu kunnat visa på förekomsten av gravitationsvågor är viktigt, men det är inte något som ställer vår modell för hur naturlagar fungerar eller hur universum är uppbyggt på ända. Det är snarare en bekräftelse att de modeller vi har verkligen stämmer.

Det är knappast sannolikt att nya upptäckter kommer att göra att vi förkastar evolutionsteorin eller att jorden är rund. Gravitationsvågor förutsades av Einstein, för hundra år sedan. Att man nu kunnat detektera dem är ett framsteg för vetenskapen. Trots sina brister är vetenskapen den metod som har störst chans att finna sanningen. Till skillnad från olika typer av tro så stöder sig vetenskapen inte på bokstavstrogna tolkningar av 2000 eller 200-år gamla böcker. Vetenskapen stöder sig på vad vi objektivt kan observera, när vi eliminerat alla störfaktorer (bias). Det är därför man vetenskapligt med stor säkerhet kan visa att homeopatiska preparat inte har någon verkan utöver placebo eller att de besvär som personer med ”elallergi” upplever, inte orsakas av elfält. Vi kan även säga med tämligen stor sannolikhet att allmän vaccination mot TBE är verksamt, baserat på det faktum att förekomsten av TBE ökar i vår omvärld, medan den däremot sjunker i områden där man vaccinerat (Åland, Österrike).

Här har media ett enormt ansvar, som man tyvärr förvaltat ganska dåligt. Ofta rapporteras olika studier, med braskande rubriker: ”Choklad botar cancer”. Läser man den studie artikeln hänvisar till (vilket få gör) kan man i stället finna att ett ämne som finns i choklad har visat sig döda cancerceller, i en petriskål och i megadoser. Jag är helt övertygad om att det bara kommer att dröja veckor innan olika kvacksalvare kommer att lansera behandlingar baserade på ”gravitationsvågor”. Den första annonsen i Allers är nog inte långt borta.

Kommentera gärna, men håll en saklig ton.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s