Stefan Whilde och den fria debatten

I Dagens Homeopati finns en replik av Stefan Whilde till en recension som tidningen ETC gjort av hans sagobok ”Hälsa för barn”. Tyvärr har Stefan Whilde helt tappat sitt sinne för proportioner. Jag har inte läst boken, men är i väl bekant med Whildes tankar om hälsa och hans felaktiga påståenden om exempelvis vacciner. Detta är således ingen recension av boken. För det hänvisar jag till ETCs recension. Detta är snarare en betraktelse hur Stefan Whilde överreagerar.

För de som är bekanta med Whildes skriverier är det inget nytt som framkommer i ETCs granskning. Det är den vanliga röran av konspirationsteorier och rena felaktigheter som att barnsjukdomar skulle vara ”ofarliga” och att ”mässlingen gör dig starkare”. Det stämmer faktiskt inte alls. Mässling är inte ofarlig och inte blir man starkare av den heller. Det är således inte orimligt att varna för den boken, vilket ETC gör.

Vad däremot ETC inte gör är att uppmana till fysiskt våld mot Whilde eller att hans böcker skulle brännas på bål. Det är dock den uppfattning Whilde har då han drar en riktig Prakt-Godwin och pratar om kristallnatten och bokbål.

Att homeopater har problem med en fri debatt är någon vi skrivit om förut. Bäst trivs de i slutna internetgrupper där inga avvikande åsikter tillåts. Att just Stefan Whilde påstår att någon ”försöker tysta honom” är närmast ironiskt, eftersom Whilde själv är den som är aggressivast då det gäller att utesluta dissidenter från de slutna internetgrupperna och då det gäller att registrera oliktänkande.

Stefan_registrerar_2017-03-14_13-26-42

Om Stefan Whildes påståenden om hot är sanna är det beklagligt och definitivt något han bör polisanmäla, men de kan lika gärna vara frukter av hans yviga fantasi. Samma yviga fantasi som fått honom att påstå att C-vitamin är ett alternativ till vaccin eller att D-vitamin rekommenderats av myndigheter som alternativ till medicin.

Så länge Whilde inte bryter mot lagen kan han skriva vad han vill i det offentliga rummet. Förläggare kan vägra trycka hans alster, men det är inte censur. Han kan trycka på eget förlag, men bokhandlare kan vägra ta in boken, det är inte heller censur. Slutligen kan andra personer recensera boken och påtala felaktigheter. Inte heller det är censur. Däremot finns det ingen frisedel som tillåter Whilde att påstå vad som helst utan risk att andra bemöter hans påståenden

Om Stefan Whilde verkligen vill ha ett öppet samtal om vaccin, som han påstår så kanske han skulle fundera över att diskutera sakfrågor och bemöta kritiken mot hans bok, i stället för att dra på sig offerkoftan.

Så, Stefan, det går bra att diskutera här om du vill? Bara du kan hålla dig till att diskutera sakfrågor. I kommentarerna på Dagens Homeopati kommer vi nog bara att se det vanliga ryggdunket.

 

 

1 tanke på “Stefan Whilde och den fria debatten

  1. Whilde raderar systematiskt kritik som han inte kan eller vill bemöta på sin Facebooksida. Att han skulle vilja ha en öppen debatt är skrattretande.

Kommentera gärna, men håll en saklig ton.